Wat is LCKeramiek

Of eigenlijk: wie is LCKeramiek?

LCKeramiek is het bedrijf van Lisanne Ceelen; LC dus. Dat ik keramiek maak is duidelijk, maar de ondertitel is niet voor niets handgemaakt design. Ik kijk altijd om me heen naar interessante andere materialen en technieken en daarom kun je in mijn webshop ook terecht voor betonnen voorwerpen, schilderijen, linoprints, foto’s, glas, en wie weet wat nog meer in de toekomst (ik wil nog steeds leren lassen)!
Ik ben niet voor niets ook docent Beeldend, dus ook als je liever zelf iets maakt kun je bij LCKeramiek terecht voor de leukste creatieve workshops.

“2015: Ik ben nu officieel keramist met het diploma van de SBB”.

Een kort cv

1989: Ik word geboren in de buurt van Utrecht
2007: Na de middelbare school weet ik niet wat ik wil en ik vertrek als uitwisselingsstudent naar de VS. Hier maak ik dankzij een Koreaanse medestudent kennis met de keramiek en volg ik mijn eerste lessen (ik heb het eerste duimpotje nog!).
2008: Ik begin aan de opleiding Docent Beeldend in Amsterdam
2009: LCKeramiek wordt opgestart! Ik wil 50/50 docent/keramist zijn en door nu te starten kan ik alvast een basis opzetten voor ik afstudeer.
2012: Ik heb een diploma waar geen werk mee te krijgen is. Ik start aan de deeltijd vakopleiding tot keramist aan de SBB in Gouda en besteed de rest van mijn tijd aan solliciteren, een klein bijbaantje en het uitbreiden van LCKeramiek. Via het Cursusproject Bunnik geef ik mijn eerste workshops: sieraden glasfusen.
2015: Ik ben nu officieel keramist met het diploma van de SBB. Invalbanen in het onderwijs wisselen elkaar af.
2016: Ik besluit niet meer te solliciteren naar werk in het onderwijs. Eigenlijk gaat het heel goed met LCKeramiek en er is veel vraag naar mijn workshops.
2017: In mijn zoektocht naar groei start ik een webshop en run ik met andere creatievelingen een paar maanden een pop-up store in het centrum van Utrecht.
2018: Ik word toegelaten op de Keramisto (dat was een persoonlijk doel) en LCKeramiek blijft groeien met leuke workshops, conceptstores, en natuurlijk de webshop. De ondertitel Handgemaakte Keramiek wordt veranderd naar Handgemaakt Design vanwege de vele niet-keramische toevoegingen. Aan het einde van het jaar is er het fantastische project 222 dingetjes. Lees meer op de pagina ‘opdrachten’.
2019: LCKeramiek wordt steeds groter; ook digitale designs zoals websites en ansichtkaarten zijn nu mogelijk. Daarom wordt een tweede naam aan het bedrijf toegevoegd: Studio Dertig Design. Ook is dit jaar het 10-jarige jubileum van LCKeramiek. Het wordt klein gevierd, want LCKeramiek is verhuisd naar Heiloo en er wordt vanaf september hard gewerkt aan de nieuwe werk/workshoplocatie!
2020: In het voorjaar is de nieuwe werk/workshoplocatie klaar en zelfs een pandemie staat niet in de weg voor een jaar vol creativiteit.

“Wat mij betreft is een doordacht kopje beter dan een voorspelbaar beeldje”.

Waarom functioneel design?

Waarom niet? Ik vind het fantastisch om te bedenken dat iemand iets wat ik heb gemaakt iedere dag met veel plezier gebruikt. Het grootste compliment dat je mij kunt geven is dat mijn kopje je favoriete kopje geworden is.
Functioneel werken wordt vaak als beperking genoemd, maar ik vind het juist een uitdaging om de kwaliteit en functionaliteit van mijn werk steeds te verbeteren. Dun en licht, maar toch sterk. Uniek van uiterlijk, maar wel voedselveilig en vaatwasbestendig (niemand wil thee die naar afwasmiddel smaakt).
Het klopt dat niet alles wat ik maak functioneel is. Soms heb ik iets te vertellen, en dat moet er dan uit. Keramiek is een van mijn favoriete uitingsvormen, maar niet de enige. Op de momenten dat ik niets te vertellen heb ga ik weer verder met mijn kopjes. Wat mij betreft is een doordacht kopje beter dan een voorspelbaar beeldje.


“Tijdens mijn workshops probeer ik vooral het hardnekkige idee dat alle uitingen van creativiteit altijd in één keer perfect moeten zijn omdat je anders geen talent hebt de deur uit te werken”.

Een eerstegraads docent

Ik ben ooit aan de docentenopleiding begonnen omdat ik het leuk vind om les te geven, en dat is niet veranderd. Tijdens mijn workshops probeer ik vooral het hardnekkige idee dat alle uitingen van creativiteit altijd in één keer perfect moeten zijn omdat je anders geen talent hebt de deur uit te werken. Schilderen, kleien, tekenen, hout snijden,… het is voor iedereen en de enige manier om er goed in te worden is door het te doen. Daar maakt talent misschien maar 5% van uit. Met de juiste basis en een vleugje positiviteit zul je versteld staan van wat je allemaal kunt!
Lees meer over mijn workshops op de gelijknamige pagina of bekijk de workshopagenda.