Wat is LCKeramiek

Of eigenlijk: wie is LCKeramiek?

LCKeramiek is het bedrijf van Lisanne Ceelen; LC dus. Hoi, dat ben ik. Dat ik keramiek maak is duidelijk, maar de ondertitel is niet voor niets handgemaakt design. Ik kijk altijd om me heen naar interessante andere materialen en technieken en daarom kun je in mijn webshop ook terecht voor betonnen voorwerpen, schilderijen, linoprints, foto’s, glas, en wie weet wat nog meer in de toekomst!
Ik ben niet voor niets ook docent Beeldend, dus ook als je liever zelf iets maakt kun je bij LCKeramiek terecht voor de leukste creatieve workshops.


“2015: Ik behaal het diploma van de SBB en werk naar mijn doel als 50/50 docent/keramist.”.

Een kort cv

1989: Ik word geboren in de buurt van Utrecht
2007: Na de middelbare school vertrek ik als uitwisselingsstudent naar de VS. Hier maak ik dankzij een Koreaanse medestudent kennis met de keramiek en volg ik mijn eerste lessen (ik heb het eerste duimpotje nog!).
2008: Ik begin aan de opleiding Docent Beeldend in Amsterdam
2009: LCKeramiek wordt opgestart! Ik wil 50/50 docent/keramist zijn en door nu te starten kan ik alvast een basis opzetten voor ik afstudeer.
2012: Ik heb een diploma als docent Beeldend. Ik start aan de deeltijd vakopleiding tot keramist aan de SBB in Gouda en besteed de rest van mijn tijd aan werk en het uitbreiden van LCKeramiek. Via het Cursusproject Bunnik geef ik mijn eerste workshops: sieraden glasfusen.
2015: Ik behaal het diploma van de SBB en werk naar mijn doel als 50/50 docent/keramist.
2016: Ik besluit te stoppen met werk in het middelbaar onderwijs. Eigenlijk gaat het heel goed met LCKeramiek en er is veel vraag naar mijn workshops.
2017: In mijn zoektocht naar groei start ik een webshop en run ik met andere creatievelingen een paar maanden een pop-up store in het centrum van Utrecht. Ik besluit om te gaan werken met gietvormen en maak steeds meer functioneel werk.
2018: Ik neem deel aan veel markten, zoals Keramisto, en LCKeramiek blijft groeien met leuke workshops, conceptstores, en natuurlijk de webshop. De ondertitel Handgemaakte Keramiek wordt veranderd naar Handgemaakt Design vanwege de vele niet-keramische toevoegingen. Aan het einde van het jaar is er het fantastische project 222 dingetjes. Lees meer op de pagina ‘opdrachten’.
2019: LCKeramiek wordt steeds groter; ook digitale designs zoals websites en ansichtkaarten zijn nu mogelijk. Daarom wordt een tweede naam aan het bedrijf toegevoegd: Studio Dertig Design. Ook is dit jaar het 10-jarige jubileum van LCKeramiek. Het wordt klein gevierd, want LCKeramiek is verhuisd naar Heiloo en er wordt vanaf september hard gewerkt aan de nieuwe werk/workshoplocatie!
2020: In het voorjaar is de nieuwe werk/workshoplocatie klaar en zelfs een pandemie staat niet in de weg voor een jaar vol creativiteit. In de zomermaanden ben ik druk met het maken van 40000 keramische rijstzaden voor een samenwerking met kunstenares Kapwani Kiwanga. Het kunstwerk wordt getoond in kunstinstituut Melly in Rotterdam.
2021/22: Binnen de beperkingen rond COVID zoek ik naar manieren om te blijven groeien op mijn nieuwe locatie, zoals samenwerkingen met lokale ondernemers.
2023: Nu alles mag en kan blijkt Heiloo heel creatief te zijn!


“Wat mij betreft is een doordacht kopje beter dan een voorspelbaar beeldje”.

Waarom functioneel design?

Waarom niet? Ik vind het fantastisch om te bedenken dat iemand iets wat ik heb gemaakt iedere dag met veel plezier gebruikt. Het grootste compliment dat je mij kunt geven is dat mijn kopje je favoriete kopje geworden is.
Functioneel werken wordt soms als beperking gezien, maar ik vind het juist een uitdaging om de kwaliteit en functionaliteit van mijn werk steeds te verbeteren en te combineren met mijn artistieke keuzes. Dun en licht, maar toch sterk. Uniek van uiterlijk, maar wel voedselveilig en vaatwasbestendig (niemand wil thee die naar afwasmiddel smaakt).
En soms doe ik gewoon even heel iets anders. Dan heb ik iets te vertellen, en dat moet er dan uit, maar ik ga niet steeds variaties van het zelfde beeldje maken omdat dat artistieker zou zijn dan een kopje. Wat mij betreft is een doordacht kopje zelfs beter dan een voorspelbaar beeldje.


“Tijdens mijn workshops probeer ik vooral het hardnekkige idee dat alle uitingen van creativiteit altijd in één keer perfect moeten zijn omdat je anders geen talent hebt de deur uit te werken”.

Een eerstegraads docent

Ik vind het ontzettend leuk om les te geven, daarom heb ik ook de opleiding tot eerstegraads docent beeldend gedaan. Al deze kennis en ervaring gebruik ik om super leuke én leerzame workshops te geven op ieder niveau. Tijdens mijn workshops probeer ik vooral het hardnekkige idee dat alle uitingen van creativiteit altijd in één keer perfect moeten zijn omdat je anders geen talent hebt de deur uit te werken. Schilderen, kleien, tekenen, hout snijden,… het is voor iedereen en de enige manier om er goed in te worden is door het te doen. Daar maakt talent misschien maar 5% van uit. Met de juiste basis en een vleugje positiviteit zul je versteld staan van wat je allemaal kunt!
Lees meer over mijn workshops op de gelijknamige pagina of bekijk de workshopagenda.

Winkelwagen
Scroll naar boven