Workshop zelf glazuur maken, een introductie

Heb jij al enige ervaring met keramiek, en wil je meer variatie dan de kant en klare glazuren die je nu gebruikt? Dan is deze workshop echt iets voor jou.

Wat gaan we doen

Tijdens deze workshop ga ik je op weg helpen om zelf glazuren te kunnen maken. We beginnen met een stukje theorie waarin ik je meer vertel over wat glazuur precies is en hoe je deze kennis kunt gebruiken in je glazuur-onderzoek. Ook besteden we even tijd aan veilig werken met glazuur. Tot slot bespreken we verschillende manieren om glazuuronderzoek te doen en hoe je met een paar basisingrediënten heel veel variatie kunt bereiken. Uiteraard kun je ook al je vragen stellen.

Na deze uitleg ga je zelf aan de slag om proeven te maken. We verdelen de groep in twee kleinere groepen op basis van of je aardewerk of steengoed glazuur wil maken. Met behulp van recepten die ik mee neem gaat iedereen dan aan de slag om proeven te maken. Door deze met je “temperatuurgenoten” uit te wisselen kun je in korte tijd heel veel testjes maken. Dit is het begin van je eigen glazuurbibliotheek. Met de kennis van deze workshop kun je thuis verder uitbreiden op deze bibliotheek en zo geleidelijk steeds meer glazuren aan je assortiment toevoegen.

Een opstapje

Omdat deze workshop maar kort is weegt het natuurlijk niet op tegen een volledige opleiding. Het doel van de workshop is om te laten zien hoe je zelf onderzoek doet, en hoe je met een paar basisingrediënten heel veel variatie zelf kunt maken. Wil je dieper in de chemie achter glazuur duiken, dan is een langere cursus nodig.

In het kort:

Deze workshop is geschikt voor groepen van 5 tot 10 personen.
Tijd: 4 uur per bijeenkomst.
Aantal bijeenkomsten: 1.
Prijsindicatie voor een groep van 6 personen: €66 p.p. inclusief 21%btw, materiaal en koffie/thee.
Locatie: Heiloo of eigen locatie.

Zelf meenemen:

Voor deze workshop moet je zelf een aantal spullen meenemen.

 • Een stofmasker met minimaal ffp2.
 • 10-30 proefplaatjes van jouw favoriete kleisoort. We streven naar 5-10 proefjes p.p. Door de proeven met elkaar te delen kunnen we tot 30 proefjes p.p. komen.
  • Biscuit gebakken
  • Ongeveer 5x6cm groot
  • Textuur in je proefplaatje helpt om de effecten van je glazuur beter te zien.
 • Notitieblok
 • Als je er 1 hebt: een precisieweegschaal die meet tot 0,01 gram

Aanmelden?

Groepen kunnen het aanmeldformulier gebruiken. Voor individuele inschrijvingen kun je in de workshopagenda kijken wanneer deze workshop gepland staat.

Aanmeldformulier voor groepen

  Ik heb interesse in de workshop:

  Gewenste locatie

  Om spam te voorkomen maakt deze site gebruik van de Google reCAPTCHA tool. Google Privacy Policy en Terms of Service.

  Winkelwagen
  Scroll naar boven