Culturele tip december 2021: oud en futuristisch

Deze maand heb ik een tip voor je waar je echt alle kanten mee op kan. Allereerst de locatie: het Kröller-Müller museum. Want wat ons deze maand ook te wachten staat met betrekking tot lockdown regels: een wandeling door het bos en de beeldentuin zal niet snel een probleem worden.

Daarnaast kun je vanaf 4 december twee totaal verschillende tentoonstellingen tegelijk bekijken: Mooi oud en De futuristische collectie. Het een hoeft het ander niet uit te sluiten.

Mooi oud:

“Weinig mensen weten dat Helene Kröller-Müller naast kunst van haar eigen tijd ook oude kunstwerken verzamelde, niet alleen schilderijen, maar vooral veel tekeningen. Speciaal voor de tentoonstelling Mooi oud. Drie eeuwen tekeningen uit de Kröller-Müllercollectie is een selectie gemaakt van de honderd mooiste en meest bijzondere oude tekeningen, van de 16de tot de vroege 19de eeuw. Een aantal van deze werken wordt voor eerst in de geschiedenis van het museum getoond.”

De futuristische collectie:

“In de verzameling die Helene Kröller-Müller bijeenbracht, ontbraken werken van futuristische kunstenaars, wat ze later zeer betreurde. Ze had het belang van het futurisme als een van de avant-garde bewegingen aan het begin van de twintigste eeuw over het hoofd gezien. Om deze lacune in de collectie te vullen, werden in de jaren zeventig werken van Giacomo Balla en Umberto Boccioni verworven.

Met name de laatste jaren is de futuristische collectie sterk uitgebreid. In de presentatie worden de nieuwste aanwinsten van Giacomo Balla, Alexander Bogomazov en Jules Schmalzigaug omringd door werken van Umberto Boccioni, Gino Severini, Vilmos Huszár en andere werken van Bogomazov.”