Culturele tip juli

Al eeuwenlang geldt er ook in de kunst een hiërarchie. Schilderen heeft altijd hoog in aanzien gestaan, zelfs de belastingdienst hanteert andere regels wanneer je met keramiek of stof werkt dan wanneer je schildert.

Zonde, want ook zonder verf kun je fantastische dingen maken. Museum Rijswijk laat de komende maanden een van die prachtige alternatieven zien tijdens de papier biënnale. Door verschillende papiersoorten en vergelijkbare materialen te combineren krijg je fantastische en verrassende resultaten. Ga ze vooral in het echt bekijken, want foto’s doen de gelaagdheid van deze kunstwerken geen eer.

Bezoek hier de website van het museum voor alle informatie.

“De Papier Biënnale 2020 heeft als belangrijk en actueel thema Thuis. In onze geglobaliseerde wereld is het niet meer vanzelfsprekend dat je blijft waar je geboren bent. Meer dan ooit trekt men om welke reden dan ook de wereld in. Maar voor iedereen geldt dat zij een veilig Thuis willen. Het is een universeel begrip met vele betekenissen en invullingen. Voor elk mens op de wereld is een gevoel van ergens thuis te horen essentieel; het is ontwrichtend en slaat de bodem onder het bestaan weg wanneer er geen thuis is. Recente cijfers spreken van 68 miljoen vluchtelingen wereldwijd. Daarnaast zijn er 5 miljoen staatlozen, mensen zonder paspoort die niet worden erkend in het land waar zij wonen. Een deel van de economische migranten zijn moderne slaven die niet in staat worden gesteld om een thuis op te bouwen.”