Het nieuws van februari 2021

Het zal je niet verbazen dat ik op dit moment niet zo veel nieuws heb over markten, workshops en musea. Daarom heb ik besloten om deze maand een klein kijkje in de keuken te schrijven over waar ik nu mee bezig ben: namelijk het aanpakken van een paar “zou ik eens moeten doen”-tjes. De goede voornemens die ik hieronder beschrijf zullen vast voor veel mensen herkenbaar zijn. Is dat het geval bij jou, dan hoop ik dat je ook herkent dat mensen nou eenmaal mensen zijn en dat dingen uitstellen niet betekent dat je niet creatief genoeg bent, of het niet kan. Pak dat werk uit die hoek, onderzoek oplossingen voor dat probleem waardoor je het hebt weggelegd, experimenteer en wees vooral lief voor jezelf wanneer het niet in 1 keer goed gaat. Ik ben helemaal enthousiast over de resultaten die ik hieronder deel en dat enthousiasme wens ik jou ook toe!


Wat te doen… wat te doen…

Er is nog steeds veel wat door corona niet kan, maar er is 1 ding wat wel kan: keramiek maken! Oh en websites bouwen natuurlijk, bekijk daar voor Studiodertig.nl, maar daar hebben we het nu niet over. Alle noden en deugden op een stokje; de minimale afleidingen van dit moment in combinatie met een paar goede voornemens zorgen er voor dat ik deze maand een aantel leuke nieuwe dingen in de webshop heb, en er staat nog veel meer in de wachtrij. De eerste resultaten wilde ik even met je delen.

Goede voornemens

Soms maak ik iets maar weet ik niet zeker welk glazuur ik er op wil en dan verdwijnt het op een stapel in een hoek. Soms ontwerp ik iets leuks, neem ik de eerste stappen om het te gaan maken en… laat ik het liggen. Hoog tijd om daar iets aan te doen. Met de start van het nieuwe jaar heb ik drie ‘zou ik eens moeten doen’-tjes eindelijk eens aangepakt. Ik zou eens nieuwe glazuren moeten ontwikkelen, ik zou eens mijn nieuwe ontwerpen met prints uit moeten voeren, ik zou eens die stapel ongeglazuurd werk moeten afmaken.

Nieuwe glazuren

Hier wrijf ik echt even in mijn handen van enthousiasme, want ik heb echt een paar hele toffe kleuren er bij. Het is moeilijk uit te leggen aan iemand die niet met keramiek werkt, maar kort gezegd is glazuur gewoon moeilijk. Er kan heel veel mis gaan en dan is het verleidelijk om voor veilige keuzes te gaan, maar die zijn vaak ook een beetje saai. Als je dan een meer uitdagend glazuur maakt en het gaat goed… dan is iedere keer dat je een de oven open doet na een stook een feest! Deze drie voorwerpen met nieuwe glazuren zijn helemaal klaar en staan nu in de webshop, maar er staat nog heel veel moois in de wachtrij bij de oven!

Nieuwe ontwerpen met prints

Ik heb meerdere schetsboeken vol met ideeën, maar het opstarten van een nieuw ontwerp kost veel tijd in de voorbereiding en het maken van glazuurtests en prototypes. Om over het maken van een print nog maar te zwijgen. Dan blijft het vaak bij schetsen. Hoog tijd om daar eens iets aan de toen. Deze drie nieuwe ontwerpen met mijn zelfgemaakte prints vind je vanaf nu in de webshop!

Stapels aan ongeglazuurd werk

Het maakt niet uit wat je doet, iedereen kent het dat je in een proces een punt bereikt waarop je even niet weet hoe je verder moet, en dat het dan blijft liggen. Het probleem met glazuur is dat het behoorlijk permanent is en dat geeft enorme keuzestress. Zo verzamelt zich langzaam een stapel hele bijzondere onafgemaakte voorwerpen. Ik ben er nog niet helemaal doorheen, maar deze drie knapperds wilde ik vast met je delen! Ze staan nog niet in de webshop, maar dat komt nog wel. Een beetje uitstelgedrag mag af en toe ook.