Wandel naar je werk dag, quarantaine editie

Hier zou eigenlijk een item komen over wandelen naar je werk en onderweg foto’s maken om na te tekenen. Dat naar je werk wandelen zit er echter even niet in, niet alleen vanwege ieders gezondheid, maar ook omdat deze route voor veel mensen is veranderd naar ‘van keuken naar werkplek’. En dan hebben sommige mensen hun werkplek ook nog eens in de keuken!

Nou dan zullen we ons focussen op deze nieuwe kortere route. Wat kun je allemaal doen in je eigen huis zonder dat het je werkritme te zeer verstoort? Kleine creatieve oefeningen! Deze zijn niet alleen heel leuk, maar ook zeer nuttig. Niemand kan 8 uur gefocust werken. Neem tussen het werken door regelmatig een creatieve pauze om je hoofd en je handen iets anders te doen te geven. Zet een kookwekker op 15-30 minuten en ga ervoor met deze leuke tips!

p.s. deze oefeningen zijn ook heel leuk om samen met de kinderen te doen!

Maak een vlekkentekening

Koffie gemorst? Houten vloer met knoesten? Maak een vlekkentekening!

Pak een vel papier en je favoriete tekenmateriaal (of dichtstbijzijnde) en zet de contour van de vlek (overtrekken of natekenen) op je papier. Gebruik deze contour nu als contour voor een tekening van een onderwerp naar keuze, zoals dieren, bloemen, portretten, eten, etc. Daag jezelf uit en maak niet overal een microbe van. Probeer echt binnen de contouren van je vlek te blijven. Dit daagt je uit om anders te tekenen dan je normaal zou doen.

Vliegtuig vouwen

Ja echt. En dan niet die saaie die je altijd al doet. Bekijk hier de uitleg van de wereldrecordhouder John Collins.

Diep ook eens die kleurpotloden op die je ergens hebt liggen en gebruik een volgend creatief moment om je vliegtuig te versieren. Ogen, vlammen, veren,… net als auto’s worden ook vliegtuigen hier sneller van.

Maak een werkplekstilleven

Tijdens het werken ontstaat al snel een puinhoop van pennen, papiertjes, lege koffiebekers, ordners, die veer uit die pen die je uit verveling uit elkaar hebt gehaald,… je kent het wel.

Vang twee vliegen in 1 klap door hier een stilleven van te maken. Zo heb je alles weer even netjes bij elkaar staan en heb je even je creatieve momentje.

Tips voor het opbouwen van een stilleven:

  • Combineer verschillende texturen en vormen (glad, ruw, glanzend, dof, bol, plat, organisch, hoekig…)
  • Zet een oneven aantal voorwerpen neer
  • Maak het niet te netjes, leg eens iets schuin
  • Laat de voorwerpen overlappen (dus niet netjes op een rijtje)

Tips voor het tekenen van je stilleven:

  • Eis niet te veel van jezelf in 15-30 minuten.
  • Geef jezelf een opdracht zoals: het hele papier gebruiken, iets van glas transparant laten lijken, tekenen zonder eerst een contour te tekenen,…
  • Varieer met je kijkhoek. Zoom eens heel ver in zodat het een abstracte tekening wordt, of verschuif je stoel een paar meter
  • Als je meerdere tekeningen maakt, wissel eens van materiaal. Geen excuses, met koffie kun je ook heel goed (vinger)verven.